Posted on Leave a comment

Jan Maaskant (1939)

Schermafbeelding 2019-07-26 om 13.54.06

Jan Maaskant is a dutch sculptor who name rose in some way to fame when he was selected by Rudi Fuchs to contribute to the Documenta 7 in 1982. Influenced by Brancusi and Laurens his works to me feel more close to the Minimal Art of Sol LeWitt and Carl Andre. An excellent example of one of his Minimalistic sculptures can be found in the garden of the Gemeentemuseum Den Haag near the Schamhart pavillion / Fotomuseum.

Schermafbeelding 2019-07-26 om 13.39.38

Maaskant has a long history with the Gemeentemuseum and because Hans Locher ( former director) was an admirer like Rudi Fuchs was, a publication was initialized. Jan Maaskant received an unplanned publication. An important book, published in a small edition. The book sold badly , but is now one of the hardest to find Gemeentemuseum publications. The book is available at www.ftn-books.com

 

 

 

Maaskant is als beeldhouwer autodidact. Hij werd aanvankelijk beïnvloed door beeldhouwers als Henri LaurensConstantin Brâncuşi en Julio González, maar vanuit het gesloten, compacte beeldhouwwerk ging hij naar de compositie van de open vorm, samengesteld uit zelfstandige elementen, waarbij een grote rol is weggelegd voor maat, afstand, richting en indeling.

Maaskant werd in 1982 door hoofdcurator Rudi Fuchs geselecteerd voor deelname aan documenta 7, maar viel uiteindelijk af. In 1985 werd hij docent beeldhouwen aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (thans de ArtEZ Art & Design Zwolle). Het werk van Maaskant is minimalistisch en wordt gerekend tot de geometrischabstracte kunst. In zijn werk probeert Maaskant architectuur en beeldhouwkunst te verenigen. Hij creëert zowel ruimtelijke structuren als tweedimensionale wandreliëfs, die op enige afstand voor de wand worden geplaatst om de zwaarte van de structuur terug te dringen.

Het werk van Maaskant bevindt zich in de collectie van onder andere het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag in Den Haag, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Leave a Reply